Kertünk ellensége a lótetű, hogyan védekezzünk ellene?

Írta: Hidas Tamás
2021. jan 21.

lótetű másnéven lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) a haszon és díszkertjeink gyakori kártevője. Aki már találkozott vele kertjében jól tudja, hogy ez az állat hatalmas kártétekre képes, mert gyakorlatilag minden szervesanyagot képes elrágni a föld alatt, ami útjába kerül, miközben járatait készíti. Életmódjából adódóan nem kizárólag kártevőként tekinthetünk rá, azonban jelenléte kertünkben inkább átok, mint áldás.

Táplálékát leginkább a földben található pajorok, rovarok, férgek és a kertünkben hasznos földigiliszták alkotják, nem elsősorban a növényi részek, mint ahogy azt gondolnánk.

Jellemzői és felismerése:
Rovarunk a nevét hatalmas méretéről kapta, a szakirodalmak szerint 4-6 cm nagyságú, bár én már többször találkoztam 8-10 centiméteres példányokkal is. Hangja erős és jellegzetes, az alábbi videóban meghallgathatjuk.

Első lábai ásólábbakká módosultak, amikkel kiválóan és gyorsan tudja készíteni mélyre hatoló járatrendszerét. Kertünkbe általában trágyával, komposzttal vagy termőfölddel kerül be, érkezése utána pedig gyorsan szaporodik. Jól megfigyelhetők talajfelszínre kivezető ujjnyi vastag járatai és apró túrásai. Vakondok kedvelt tápláléka, viszont a díszkertekben a vakond sem a legszívesebben látott vendég.

Védekezés: Védekezni nem könnyű ellene, mert rendszeresen figyelni kell a talajfelszínen megjelenő túrásaikat és általuk készített lyukakat. Jól bevált régi módszer kiöntésük, vagyis, hogy a lyukakat feltöltjük vízzel így a járatban lévő lótetűnek szükséges kimásznia levegőért, ekkor pedig azt könnyedén megfoghatjuk vagy elpusztíthatjuk. Többször hallottam, hogy mosószeres vízzel vagy olajjal öntik ki ezeket az állatokat, de ezzel a talajt is erősen rongáljuk, emiatt nem javasolt. Ezen kívül szokás még csalétek kihelyezése vagy csapda felállítása. Ezen módszerek sikeressége tapasztalataim szerint nem kimagasló. Viszont vásárolhatunk különböző szereket is erre a célra, legjobb ezek közül a Nemastar nevre hallgató fonalféreg bio-készítmény, melyről itt olvashatnak: (link/hivatkozás) Ebben a készítményben megtalálható fonálférgek elpusztítják a lótetvek lárváit és imágóikat is, viszont garantáltan nem marad utánuk semmilyen szermaradvány, amit a haszonnövények felvennének, vagy károsítaná a hasznos szervezeteket.

Ha hasznosnak találta cikkünket, kérjük ossza meg másokkal is.

A felhasznált képek saját fotók, a tartalom pedig saját tapasztalatok, valamint a Wikipedia és NÉHIB információi alapján készült.

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3t%C3%BCcs%C3%B6k 2021.01.05
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/221861/Nemastar_201304015.pdf/efa8b470-6ef1-4d2a-a867-d1c1299c4b3d 2021.01.05